Jak uvařit pravý tom yam doma: kde najít náhrady za exotické ingredience

Připravit si doma pravou thajskou polévku Tom Yam se zdá být obtížné kvůli nedostupnosti tradičních surovin.

Většinu ingrediencí však lze úspěšně nahradit, aniž by se ztratila charakteristická chuť, uvádí zpravodaj .

Základ chuti tvoří správný vývar: kuřecí nebo zeleninový vývar by měl být sytý, ale neměl by přebít citrusové tóny. Klíčovým tajemstvím je pasta tom yum, kterou si můžete vyrobit sami nebo koupit v asijském oddělení.

Pixabay

Citronová tráva se nahrazuje směsí limetkové kůry a citronové máty, pokud není k dispozici čerstvý stonek. Galagang (siamský zázvor) se úspěšně napodobuje běžným kořenem zázvoru se špetkou černého pepře.

Kyselost dodává limetková šťáva a cherry rajčátka, která se přidávají na konci vaření. Důležité je šťávu nevařit, jinak se objeví hořkost a svěží chuť se vytratí.

Pálivost upravte chilli pastou nebo čerstvými papričkami, pro mírnější pálivost odstraňte semínka. Pamatujte: thajská kuchyně oheň vyvažuje, nepotlačuje jím ostatní chutě.

Kokosové mléko vneste až v poslední fázi, bez prudkého varu. Jinak se oddělí a polévka ztratí svou krémovou strukturu. K zahuštění polévky použijte mléko s obsahem tuku nejméně 60 %.

Krevety vařte přesně 2-3 minuty v horkém vývaru do růžova. Převařené krevety jsou „gumové“ – ihned po uvaření vypněte plotýnku.

Houby shiitake nahraďte houbami smaženými se sójovou omáčkou. To jim dodá umami a nahradí nedostatek rybí omáčky ve vegetariánské verzi.

Polévku ihned podávejte ozdobenou koriandrem a plátky limetky. Tradičně se k ní podává jasmínová rýže, která neutralizuje pálivost.

Chcete-li ušetřit čas, použijte mražené „thajské zeleninové směsi“ s bambusem a fazolkami. Hlavně je nepřevařujte, aby zůstaly křupavé.

Nedostatek přesných proporcí není problém: vývar ochutnejte a přidávejte postupně kyselé, slané, pikantní a sladké. Dokonalý Tom Yum vás rozesměje i rozpláče zároveň.

Polévku neskladujte déle než jeden den: citrusové plody při delším skladování hořknou. Udělejte novou várku – s připravenými surovinami to trvá jen 30 minut.

Přečtěte si také

  • Jak připravit lilek na vaření: ekologické a rychlé odstranění hořkosti
  • Co se stane, když budete každý den pít domácí kvas: vliv na mikroflóru a trávení

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Snadné triky pro čistší prostor