Jak smažit kroužky kalamárů, aby zůstaly křehké: 3 zásadní kroky při vaření

Uvařit tatarské kroužky tak, aby byly křehké, a ne gumové, se zdá být pro mnoho domácích kuchařů náročným úkolem.

Pochopení klíčových zásad jejich přípravy zcela změní váš výsledek, uvádí zpravodaj .

Hlavním důvodem, proč jsou chobotnice houževnaté, je jejich jedinečná svalová struktura, která je bohatá na kolagen. Tato bílkovina se při nesprávné tepelné úpravě okamžitě smrští a zahustí maso.

Pixabay

Hlavním nepřítelem křehkosti je dlouhodobé vystavení vysokému teplu. I 30-60 sekund na pánvi navíc může ze šťavnatých kroužků udělat podrážku.

Rozmrazování by mělo probíhat plynule v chladničce nebo ve studené vodě, ale ne při pokojové teplotě. Prudké změny mají negativní vliv na strukturu vláken.

Před krájením je nutné důkladně očistit vnitřní fólii. Zbývající film dodává hořkost a navíc přispívá k tvrdosti.

Kroužky by se měly krájet rovnoměrně, ani příliš tenké, ani příliš tlusté. Optimální tloušťka je asi 1 cm, aby bylo zajištěno rovnoměrné propečení.

Osušení kroužků papírovou utěrkou před smažením je malý, ale důležitý krok. Nadměrná vlhkost snižuje teplotu oleje a vede k prodloužení vaření místo smažení.

Klíčem k úspěchu je horký olej v pánvi, chobotnice by měly jít do již horkého prostředí. Ideální teplota oleje je, když z něj vychází lehký kouř.

Nejkritičtějším parametrem je doba smažení, která se měří v sekundách. Stačí 60-90 sekund intenzivního míchání při maximální teplotě, dokud lehce nezezlátne.

Použití kyselé marinády (citronová šťáva, ocet) nebo marinády na bázi mléka po dobu 15-20 minut před opékáním může pomoci jemně změkčit vlákna. Doba marinování je však přísně omezena.

Kroužky chobotnice by se měly podávat ihned, těsně po uvaření. Pokud se nechají „dojíst“ nebo ohřát, nevyhnutelně ztratí svou křehkost.

Dodržováním těchto pravidel – rychlým smažením v rozpáleném oleji a kontrolou času – zaručeně získáte křehké a šťavnaté kalamáry. Tato metoda je jednoduchá a spolehlivá, takže pokaždé dosáhnete dokonalých výsledků.

Přečtěte si také

  • Proč okurky při konzervování ztrácejí křupavost: tajemství dvojitého zalití od zkušených kuchařů
  • Jak dosáhnout dokonalého mramorovaného vzoru na vejcích: mistrovská lekce s čajovými lístky

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Snadné triky pro čistší prostor