Proč je důležitý podzimní řez vinné révy: 5 chyb, které ničí budoucí úrodu

Správný podzimní řez hroznů je základem bohaté úrody v příští sezóně.

Tento postup reguluje růst keře a směřuje živiny k ovocným pupenům, uvádí .

Podzimní tvarování keře je důležité zejména v oblastech s chladnými zimami, kde hrozny vyžadují úkryt. Správně zastřiženou rostlinu je mnohem snazší izolovat a chránit před mrazem.

Hlavním účelem podzimního řezu je vytvořit vyvážený tvar keře s jasně vymezenými ovocnými spoji. Tím se zabrání zahušťování koruny a zajistí se rovnoměrné osvětlení všech výhonů.

Zákrok se provádí po přirozeném opadu listů nebo po prvních mrazech, kdy je pohyb šťáv ve vinné révě zcela zastaven. Příliš časný řez vede ke ztrátě živin, zatímco pozdní řez může poškodit větve, které jsou zkřehlé mrazem.

K prořezávání by se měly používat pouze ostře nabroušené nůžky nebo speciální zahradnický nůž. Tupý nástroj dřevo pomačká, čímž se řezy stanou zubatými a náchylnými k patogenním infekcím.

Klasickou formou pro krytí hroznů je vějířovitý nebo kordonový víceramenný systém. Tato konstrukce umožňuje snadné odstranění révy z mříže a její umístění k přezimování pod izolační materiál.

Plodonosný článek je tvořen náhradním ramenem a plodonosným výhonem, které zajišťují cyklické plodění. Náhradní větévka seříznutá o 2-3 pupeny poskytne výhony pro vytvoření článku v příštím roce.

Sanitární řez zahrnuje odstranění všech nedostatečně vyvinutých, tenkých, poškozených a nezralých výhonů. Nezralé výhony mají nazelenalou barvu a nepřežijí zimní mrazy.

Po dokončení řezu je třeba z vinice odstranit všechny rostlinné zbytky a spálit je. Toto preventivní opatření zabraňuje šíření houbových chorob a přezimujících škůdců.

Řezy o průměru větším než jeden a půl centimetru by měly být ošetřeny zahradnickým lakem nebo speciální pastou. Ta ochrání povrch rány před pronikáním bakterií a pomůže keři rychleji se zotavit.

Chyby při tvarování, jako je ponechání příliš dlouhých ovocných šípů nebo přetížení keře, vedou k přetížení a mělkým plodům. Nedostatečný řez naopak stimuluje nadměrný růst zelené hmoty na úkor výnosu.

Následná správná péče, včetně zálivky a zastřešení, upevní úspěch podzimního tvarování. Zdravý a dobře tvarovaný keř se vám příští rok zaručeně odmění bohatou úrodou šťavnatých hroznů.

Přečtěte si také

  • Proč prořezávat třešně po sklizni: klíčové kroky pro zdraví stromů
  • Jak správně sklízet semena okurek: klíčové kroky při výběru plodů a kvašení


Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Snadné triky pro čistší prostor